What3Words navigatie

door | 19-08-2020 | Gelezen en gedeeld, Motorroutes en GPS

Navigatie op de vierkante meter

Superhandige dingen, die navigatiesystemen. Maar wat nou als je in de “middle of nowhere” met pech staat of ergens op de hei afspreekt voor een stuk offroadrijden? De verbluffend simpele oplossing heet What3Words.

Om elkaar nooit mis te lopen en elke plek op aarde direct te kunnen vinden werd de hele aardbol -inclusief de oceanen- verdeeld in vakken van 3X3 meter. Dat zijn er zo’n 57 biljoen, ofwel 57.000.000.000.000. Zulke getallen wil je niet lezen, dus ontstond het idee om elke vakje met woorden aan te geven. Drie woorden bleken genoeg.

Dam Amsterdam

De naam was geboren: what3words. De locatie doek.waterijs.kennissen is een plekje op de Amsterdamse Dam, en verwarm.ontdekken.thuiskomen ligt midden in de Haarbocht van het TT-circuit in Assen. Zo kun je elkaar nooit mislopen.

TT Circuit Assen

Apps en motoren
In 2018 werd what3words al opgenomen in de Duitse motorrouteplanner Kurviger. De reden om er nu over te schrijven is dat het idee onlangs ook door Triumph geadopteerd werd, als eerste motormerk. Met een nieuw model met TFT-display en de bijbehorende app spreek je de drie woorden van je bestemming in, en je display wijst je turn-by-turn naar de aangegeven plek.

magneet.stofjes.welzijn is 3 meter vóór de Vuurtoren van Noordwijk.

26 talen
Een locatie inspreken kan in 26 talen. Woorden met dezelfde klank en een andere spelling (lijden/leiden) worden niet gebruikt. Zien hoe het werkt? Download de app what3words, spreek schoonmaken.zonder.weblink in en kies voor een van de navigatieapps op je telefoon. Dan weet je meteen hoe lang je onderweg bent naar motorcamping The Big Oaks, voor een paar dagen ertussenuit – nu of later.

Geschreven door Hugo Pinksterboer, Koerier nr 4 van de Moto Guzzi Club