Nieuwe verkeersregels Duitsland

door | 2-05-2020 | Gelezen en gedeeld

Even de grens over wanneer het weer mogelijk is. Maar let op! Er zijn verkeersregels veranderd met ingang van 28 april 2020. Vanaf 21 km/h te hard (bebouwde kom) levert direct een rijverbod op van 1 maand.

Zo is er ook een nieuw verkeersbord geïntroduceerd, een verbod om tweewielers in te halen.
Als automobilist of motorrijder moet je bij het inhalen van een fietser, voetganger of iemand op een elektrische step binnen de bebouwde kom een zijdelingse afstand van minstens 1,50 m en buiten de bebouwde kom een zijdelingse afstand van minstens 2 m aanhouden. Deze afstanden gelden ook als een fietser zich op een fietspad bevindt.

De nieuwe verkeersregels en hogere boetes en straffen worden goed uitgelegd in een artikel van de ADAC, ADAC, nieuwe verkeersregels per 28 april 2020

De Nederlandse uitleg vinden we bij de ANWB, zie
ANWB nieuwe verkeersregels Duitsland

Flitswaarschuwingen op smartphone en navigatie
Was dit voorheen een grijs gebied, nu zijn ook de “Flitsmeister” app’s op smartphones en navigatiesystemen echt verboden. Alleen al 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken “Flitsmeister” op de telefoon. De boete is € 75.

De website van “Flitsmeister” meldt het volgende

Duitsland
Je mag alleen de flitser signalering niet aan hebben in Duitsland. Alle overige meldingen van Flitsmeister mag je wel aan hebben staan. Volgens de wet (dd 20-02-2020) blijft het app-verbod alleen van toepassing op bestuurders. Passagiers kunnen nog steeds in het algemeen flitsapps gebruiken en de bestuurder vertellen waar de flitsers zich bevinden.

Verder is het onduidelijk hoe de politie moet bewijzen dat je een flitsapp gebruikt. Voertuigen mogen niet zonder redelijk vermoeden worden doorzocht. Dit geldt natuurlijk ook voor smartphones. Het gebruik van flitsapps kan daarom nauwelijks worden gecontroleerd. Mocht je tóch in de unieke situatie komen dat je wordt staande gehouden omdat je de signalering aan staat: dan is de boete 75 euro. Maar reken maar uit hoeveel boetes van flitsers je die rit al wel niet hebt ontweken.