Motorketting nooit meer smeren

door | 21-09-2020 | Gelezen en gedeeld

Gelezen op nieuwsmotor.nl

BMW Motorrad introduceert  voor motofietsen een motorketting die niet meer gesmeerd of gespannen hoeft te worden. De ketting is afkomstig van kettingfabrikant Regina en wordt door BMW de M-Endurance ketting genoemd. Als optie op een nieuwe S1000RR of S1000XR kost de nieuwe aandrijfketting € 101,64.

Net als normale X-ring-kettingen, heeft de M Endurance-ketting een permanente vulling met smeermiddel tussen de rollen en pennen van de kettingrollers, omsloten door X-ringen. Geheel nieuw is echter dat de voorheen noodzakelijke extra smeermiddeltoevoeging voor de rollen en daarmee het bekende “kettingsmeren” niet meer nodig is, wat ook geldt voor het naspannen vanwege de gebruikelijke slijtage.

Deze opvallende innovatie wordt vooral mogelijk gemaakt door het gebruik van een nieuw coatingmateriaal voor de rollen: tetraedrisch amorf koolstof (ta-C), ook wel industriële diamant genoemd. Deze coating kenmerkt zich door extreme hardheid en bestendigheid en wordt daarbij tussen de bekende DLC coating (Diamond Like Carbon) en echte diamant geplaatst. In tegenstelling tot de metalen oppervlakken die tot nu toe worden gebruikt, slijt de coating met de ta-C industriële diamant niet.

Tegelijkertijd biedt dit type coating ook een drastisch verlaagde wrijvingscoëfficiënt. Dankzij de uitstekende droge smeringseigenschappen en het elimineren van slijtage, bieden de met ta-C afgewerkte rollen van de M Endurance-ketting een onderhoudscomfort dat gelijkwaardig is aan dat van een motorfiets met cardanaandrijving, dus zonder al het extra schoonmaakwerk dat normaal onvermijdelijk is bij een conventionele ketting vanwege opspattend smeermiddel. Daarmee biedt de M Endurance-ketting ook maximale milieuvriendelijkheid.

De M Endurance-ketting is in 525-dikte nu in eerste instantie verkrijgbaar voor de twee 4-cilindermodellen BMW S1000 RR en S 1000 XR. De M Endurance-ketting is daarvoor als accessoire of als optie direct af fabriek verkrijgbaar. Andere BMW Motorrad-modellen worden op deze innovatie voorbereid.