Helmchat communicatie app voor motorrijders

door | 25-09-2020 | Gelezen en gedeeld

Gelezen op nieuwsmotor.nl

Helmchat is een gratis app, waarmee het mogelijk is om meerdere rijders met verschillende merken communicatiesets toch met elkaar te laten communiceren. De app maakt gebruikt van Jitsi. Dit is een open-source software pakket voor videobellen en conferencecalls. De makers van Helmchat hebben deze software gebruikt om de app mee te bouwen.

Het idee erachter is vrij simpel. Schakel het video gedeelte van het videobellen uit en je houdt automatisch enkel de spraak over, waardoor in principe een groepschat ontstaat. Het enige wat dan nog nodig is om met andere rijders te communiceren is dat zij ook de app downloaden. Je eigen telefoon dient dan via bluetooth gekoppeld te worden aan het communicatiesetje op je eigen helm. Wanneer dan in de app de link geopend wordt die verzonden is door de organisator heeft iedereen op deze manier verbinding met elkaar, ongeacht het merk communicatieset dat gebruik wordt.

Doordat gebruikt gemaakt wordt van een internet verbinding, wordt er wel data verbruikt wanneer het gesprek gaande is. Helmchat claimt rond de 200 MB aan data bij een rit van zes uur. Door het gebruik van een mobiel netwerk is er echter geen beperking in afstand die rijders van elkaar verwijderd kunnen zijn, zoals bij reguliere communicatiesets. Wanneer de mobiele verbinding wegvalt, bijvoorbeeld in de bergen of in gebieden waar de dekking beperkt is, dan pakt de app het gesprek automatisch weer op wanneer er weer verbinding is met het netwerk. Verder is de app voorzien van noise cancellation, waardoor omgevingsgeluiden onderdrukt worden. Verder blijven verbindingen met een navigatiesysteem of het streamen van muziek ook in tact. Helmchat geeft aan dat tot 15 rijders in de chat de beste ervaringen geeft, maar dat het mogelijk is om tot 75 mensen tegelijk in de groepschat te hebben.

De app is gratis te downloaden en persoonlijke gegevens worden niet doorverkocht aan derden. De data die de app verbruikt wordt tijdelijk opgeslagen op een versleutelde server en worden direct verwijderd nadat iedereen de groepschat gesloten heeft. Helmchat is beschikbaar voor zowel Android als Apple toestellen.

Alles over helmchat: https://helmchat.eu