Elektrische superbike 250 km/h

door | 5-06-2020 | Gelezen en gedeeld

Op AD.nl, door Gerben Kuitert

ENSCHEDE – Apex-RS is de naam van de nieuwe elektrische superbike, die is gebouwd door het studententeam van de Universiteit Twente. De presentatie van de snelle motorfiets had moeten plaatsvinden in bios Kinepolis, maar dat gebeurde vrijdag noodgedwongen online.

 

De motor waarmee het team komend seizoen de strijd aan wil gaan met andere teams, is volgens het team meer wendbaar en vooral sneller dan de motor waarmee vorig seizoen werd gereden.

Topsnelheid 250 kilometer

De 160 elektrische pk’s zorgen voor een topsnelheid van 250 km per uur. De motor wordt aangedreven door een 13,2 kWh-batterij pack, bestaand uit 495 batterijcellen en is 40 kilo lichter dan die van vorig jaar.

Er zijn verschillende innovaties doorgevoerd in het ontwerp. Zo is de tandwielkast onderdeel van het frame geworden. De veiligheid van de batterij is verbeterd doordat de printplaten anders zijn toegepast in de accu. Daardoor zijn er minder kabels nodig en dat verkleint de kans op kortsluiting. De motor kon worden gebouwd dankzij de bijdrages van 67 sponsorende bedrijven, die veelal onderdelen en materialen beschikbaar stelden.

Wedstrijden

De plannen om te gaan racen in Finland, Bermuda en op Assen zijn uitgesteld tot volgend jaar. Er zijn voor de nazomer al wel races gepland tegen de universiteitsteams uit Engeland en Delft. Daarnaast hoopt het team deel te nemen aan races op TT-circuit Assen tegen het einde van het seizoen. Doel is om binnen vier jaar rondetijden te halen, die gelijk zijn aan die van MotoGP-races.

Team Universiteit Twente