Tour provincie Gelderland | Oost Nederland

22mrt10:0017:00Soort activiteitTour NLTour provincie Gelderland | Oost Nederlandvrijdag 22 maart 2024

(Start)locatie

Shell Tankstation Noord

Kanaal Noord 360, Apeldoorn.

Other Events

Tijd

22 maart 2024 10:00 - 17:00(GMT+02:00)

Shell Tankstation Noord

Tour details

Ons lid Hans Kuyper gaat de route voor deze tour verzorgen.

Een mooie tour rond de Hanzestad Deventer. De start is in Apeldoorn Noord bij het tankstation Kanaal Noord.

Het gaat kort na de start richting de IJssel, vervolgens langs de linkeroever van de IJssel, over de IJsseldijk, omhoog tot aan het Veerpont Olsterveer. Hier is de oversteek van de IJssel (tarief € 1,30) naar Olst. In Olst drinken we koffie bij Maalderij brasserie Bökkers Mölle. Dit is een prachtige Korenmolen, oorspronkelijk uit 1782. Na de koffie gaat door Wesepe en Heeten richting de Sallandse Heuvelrug.

In Nijverdal stoppen we voor de lunch bij Restaurant De Budde. Na de lunch een mooi deel van de route zuidelijk over de Heuvelrug en de Holterberg tot aan Lochem. In Lochem gaat de route rechtsaf richting Warnsveld- Zutphen. Warnsveld is voor menig gempo-collega een bekende plaats waar de kader- en recherche opleidingen werden gegeven. De weg naar Zutphen geeft een prachtig coulisselandschap door en langs het Warkensche Veld.

In Zutphen gaat de route door wijken van de gegoede burgerij en langs statige Herenhuizen naar de oude IJsselbrug voor de oversteek van de IJssel. 

Na de brug gaat het over de Vliegendijk en de IJsselstraat naar Voorst-Empe. Vervolgens door Klein Amsterdam, langs Klarenbeek, door Beekbergen en langs Engeland. Engeland is een buurtschap met een opmerkelijke naam van mythische oorsprong. Het heeft dus niets te maken met WOII, de naam komt uit de vroege middeleeuwen, een oeroud brongebied en overzeese dodenrijk dat ook over zee bereikt moest worden. Het stamt uit de tijd dat de Deense Angelen op de Veluwe verbleven. 

Hierna over het Egelanderholt door verschillende Veluwse boswachterijen zoals Uchelen-Hoenderloo en Kootwijk naar Halte Assel, het einde van de route. Halte Assel is een druk bezochte pleisterplaats langs het spoor Amersfoort-Apeldoorn.

De route 129 km
Om 10:00 uur vertrek.
Start: Shell Tank station, Kanaal Noord 360, Apeldoorn.
Koffie locatie: Bökkers Mölle, Rijksstraatweg 45 te Olst.
Lunch locatie: Restaurant De Budde, Grotestraat 167 te Nijverdal.
Eind locatie: Halte Assel, Assel 2 te Hoog Soeren.

Deelnemen aan deze tour?
Opgave van IPA-MC leden via het forum
Overige IPA leden via de contactpagina

Get Directions