Tour provincie Friesland

15jul10:0017:00Soort activiteitTour NLTour provincie Frieslandvrijdag 15 juli 2022

(Start)locatie

Hotel van der Valk

Rijksstraatweg 36, 9254 DJ Hurdegaryp

Other Events

Tijd

15 juli 2022 10:00 - 17:00(GMT+02:00)

Hotel van der Valk

Tour details

Friesland is een bijzondere provincie. De Friezen hebben een eigen cultuur, een eigen taal en zelfs het Friese landschap is uniek. Uitgestrekte meren, sloten en vaarten worden afgewisseld door grazige weides en prachtige bosgebieden. Stadjes aan het IJsselmeer, veel bruggen en kronkelende dijkwegen Friesland is de ideale bestemming voor een motortour….

De start van deze tour is in het plaatsje Hurdegaryp (Hardegarijp), een dorpje met ongeveer 5000 inwoners maar wel met van der Valk Hotel en een station waar 2x per uur een trein aandoet. Na Hurdegaryp maakt de rit een slinger door Zuid-West Friesland o.a. langs het Nationaal Park “de Alde Feanen” naar het watersportdorp Grou. Grou is bekend van het Pikmar (Pikmeer) en het Skûtsjesilen. Na Grou volgt het eiland(dorp) Terherne. Terherne ligt in de Friese meren en is helemaal omringd door water aan de ene kant door het Snitser Mar (Sneekermeer) en aan de andere kant door de Terhernster Poullen (Terhernster poelen). Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp van de avonturen van de tweelingbroers Hielke en Sietse Klinkhamer.

Na Terherne vangt de route veel wind in het Friese landschap en passeert dorpjes als Terkaple, Akmarijp en Oudehaske richting Wolvega. Na Wolvega gaat de route weer noordelijk omhoog richting het Tsjûkemar (Tjeukemeer). Het Tsjûkemar is met 22m2 het grootste binnenwater van Friesland. Voor de watersporter heeft het drie bekende eilanden Tsjûkepolle, Marchjepolle en Ganzetippe. 

Over het Tsjûkemar gaat de volgende legende: Het Tsjûkemar is ontstaan na een brand. Twee boerinnen, Tsjûke en Marchje hadden ooit samen een boerderij op een plek die zich nu in het meer bevindt. Op een hete zomeravond vloog het bos, dat naast hun boerderij lag, in brand. De aangrenzende sloot was drooggevallen. Tsjûke en Marchje hadden geen andere keuze dan het vuur te lijf te gaan met emmers verse melk. Maar de hitte deed het vocht uit de melk meteen verdampen, terwijl het melkvet het vuur deed opvlammen. De vrouwen werden door rook en vuur van elkaar gescheiden en ze riepen wanhopig elkaars namen. Zo is volgens deze legende de naam van het Tsjûkemar ontstaan.

Nabij het meer, in Delfstrahuizen is de lunch bij de Dikke Tut, waarna het Tsjûkemar voor de helft tegen de klok in wordt gerond richting Joure en daarna met een slinger langs de meren de Langwarder Wielen en de Kûfurd (Koevordermeer). Hierna gaat het richting het IJsselmeer en tikt de route nog even het Sleattemer Mar (Slotermeer) aan. Uiteindelijk wordt de kustlijn van het IJsselmeer gevolgd en gaat de route door de pittoreske dorpjes Sloten, Nijemirdum, Oudemirdum, Stavoren, Molkwerum en Hindeloopen naar het eindpunt in Workum.

Workum is niet alleen bekend als elfstedenstad en de stad van Jopie Huisman, maar vooral ook van de jaarlijkse Strontrace van Workum naar Warmond en terug. In het verleden konden de bollenvelden van Holland niet zonder de mest van Friesland, dus de mest werd per zeilschip vervoerd van Workum over het IJsselmeer naar Amsterdam en vervolgens via binnenwater naar de Bollenstreek. Nu is de strontrace een jaarlijkse traditie, er wordt gevaren met traditionele vrachtschepen en op windkracht. Als de wind gaat liggen en de zeilen leeg blijven is het voor de bemanning jagen en bomen geblazen.

Samengevat

Datum: 15 juli 2022
Tour Friesland: 180 km
Start: 10:00 uur Hotel van der Valk, Rijksstraatweg 36, 9254 DJ Hurdegaryp
Lunch: Eetcafé de dikke Tut, Marwei 19, 8508 RA Delfstrahuizen
Einde: De Witte Herbergh, Súd 15, 8711 CR Workum

Deelnemen aan deze tour?
Opgave van IPA-MC leden via het forum
Overige IPA leden via de contactpagina

Get Directions