Woensdag 28 juli 2021 | Zeelandrit

Agenda 2021

2021-IPA-rondrit2-Zeeland

Zoals eerder aangegeven op een van deze fora gaan we meer ritten organiseren op doordeweekse dagen.

Na de succesvolle rit van woensdag 12 mei in Noord Holland, nu een mooie rit van 175 km door Zeeland op woensdag 28 juli 2021.

Deze rit gaat door een prachtig deel van Zuid-Beverland en Walcheren met de start in Goes. Goes was ooit een dorp en lag aan een kreek, de Korte Gos. Ontstaan in de 10e eeuw, kreeg stadsrechten in 1405, een zeer oude stad dus. Nu is het de winkelstad van Zeeland met veel historische gebouwen en een middeleeuwse haven.

2021-IPA-Rondrit-Zeeland-van-der-Valk-Goes
Hotel Van der Valk Goes

Vanuit Goes gaan we kriskras door Zuid Beverland richting Arnemuiden en Middelburg. We rijden door kleine slapende dorpjes zoals Heinkenszand, Hoedekenskerke, Baarland, Kwaderdamme, ’s Heerenhoek en Lewedorp. De lunch is op Airport Zeeland, Calandsweg 36, 4341 RA Arnemuiden.

Na de lunch, dwars door het eeuwenoude Arnemuiden en Middelburg richting Neeltje Jans. Arnemuiden (in 1477 al verwoest door de Cosmas- en Damianusvloed, stadsrechten in 1574) en Middelburg (hoofdstad van Zeeland, ontstaan in de 9e eeuw). Middelburg, ook gelegen aan de rivier de Arne, dankt zijn naam aan een ringwalburg, een vesting waaromheen een hoge aarden wal is gebouwd. Het is de ‘Middelste Burcht’ van Walcheren, het latere Middelburg.

Na Middelburg, door Vrouwenpolder, naar het werkeiland Neeltje Jans. Daar maken we ongetwijfeld een stop om de indrukwekkende Deltawerken te laten bezinken. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg. Het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia. Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde.

Na deze Oosterscheldekering komen we aan in Burgh Haamstede op het eiland Schouwen-Duiveland. Burgh (Zuid) en Haamtede (Noord) zijn 2 dorpen op de kop van Schouwen. Via Serooskerke nog een mooi rondje over oostelijk Schouwen-Duiveland door plaatsen als Kerkwerve, Dreischor, Sirjansland, Bruinisse, Oosterland en Schuddebeurs naar Zierikzee.

Zierikzee is ook een eeuwenoude stad. In 976 komt Zierikzee onder de naam Creka (kreek) voor in een oorkonde waarin de Sint-Baafsabdij door keizer Otto II wordt bevestigd in haar bezittingen. De naam Zierikzee komt voor het eerst voor, als Siricasha, in een oorkonde uit 1156.

2021-IPA-Zeeland-de-proeverij-Zierikzee
De Proeverij Zierikzee

In Zierikzee is het eindpunt van de dagtour bij Café De Proeverij, Kraanplein 12, 4301 CH Zierikzee.

Locatie en aanmelden

Datum: woensdag 28 juli 2021
Tijd: 10:00 uur
Locatie: Hotel van.der Valk
Anthony Fokkerstraat 100
4462 ET Goes
Aanmelden: via het forum